Uppgift 5. En nysning i tidens korsning.

Publicerat: december 8, 2013 i Uncategorized

Det är så konstigt. Ibland känns det som om ögonblicket fryser mina rörelser. Jag rör på mig – jag ser ju hur min hand sträcker sig efter boken som jag tappade alldeles nyss på bibliotekstrappan – men ändå är det som i en film där allt sker i slowmotion – eller är det i ultrarapid? Det är halt, jag slant lätt på första trappsteget. Man har tydligen inte hunnit sanda efter att den första snön smälte till vatten och sen frös till is. Nu står jag här på trappan, ser hur min hand sträcker sig efter boken och jag hör någon nysa inne i biblioteket – måste vara bokdammet.

Ett mantra sjunger plötsligt i mitt huvud; Teyata Gate Gate Paragate Parasamgate Bodhi Svaha ( Gone, gone, gone beyond, gone completely beyond, awakened, so be it! ) En ström av röster från höga och avlägsna berg har fångat upp mig på tidens roterande spiral, hör jag mig själv tänka för att i nästa sekund komma på att jag borde handla hem mjölk och kaffe. Det är så konstigt. Jag noterar att boken är uppslagen, det är sidan 53 och jag läser; ”Och på golvet ett par slitna innetofflor”.

Det här känns verkligen ”beyond” och jag upplever hur allting runtomkring mig känns så långt borta. Jag befinner mig i en bubbla och mantrat snurrar runt längs bubblans innerväggar i rasande fart och jag blir yr. Var kommer mjölk och kaffe in i det här? Det passar inte in och det känns som om någon skrattar åt det här ögonblicket. Tittar på boken, ser mina fingrar gripa tag om den och tidens spiral vrider sig uppåt längs min ryggrad, upp till skallbasen och ännu en nysning spräcker bubblan. Jag sträcker på ryggen och känner mig yrvaken. Det är tyst nu. En bil passerar långsamt och kvinnan som kör har flammande rött hår. Hon tittar rakt på mig och jag vet inte om jag håller på att bli sjuk men det bränner till i pannan och mina öron känns iskalla. Hennes ansikte – var har jag sett det tidigare?

Känslan av att ha varit utsatt för ett spratt släpper inte taget om mig när jag går hemåt. Den där nysningen som jag hörde två gånger, var det bara en tillfällighet eller hade det något att göra med min märkliga upplevelse? Det låter ju inte klokt och det är det förmodligen heller inte. Jag har däremot hört att tiden kan korsa sig själv och att i korsningen möts allt oberoende av tid och rum. Tiden är en spiral, en helix likt DNA-spiralen. Allt hänger samman, jag begriper ingenting och när jag står vid min ytterdörr kan jag inte skaka av mig känslan av att någonting har förändrats. Jag kommer på att jag naturligtvis har glömt att köpa hem mjölk och kaffe.

Denna text är inspirerad av Emilhblogs ”5 korta dikter” och sångerskan Deva Premal.

kommentarer
 1. emilproseblog skriver:

  Intressant tolkning av nysningen. Kul att just den dikten blivit tolkad och att handlingen är förlagd till ett bibliotek. Det är just i tystnaden som man hör det minsta lilla ljud, som tex en nysning. Den är så kraftfull. /Emil

 2. tantcykeln skriver:

  Mardrömsaktig text, eller bara i gränslandet av verkligheten. Men ändå fångar du en viss stämning. Som om du längst inne vet att du är trygg.

 3. hilda skriver:

  Fängslande och stämningsfull text! Precis som Åsa-Maria säger känns den verkligen som en (mar?)dröm, där allt går i ultrarapid och ingenting går framåt (mjölken förblir oköpt). Verkligt bra jobbat!
  Jag gillar ”mantrat” som kommer i andra stycket, men jag undrar om det är nödvändigt att översätta? Då vi befinner oss i jagets huvud så känns det konstigt att det kommer en parentes med en översättning plötsligt. Eventuellt kunde du helt enkelt ta bort parentesen. Eller faktiskt göra ett till ett mantra (alltså upprepa raden några gånger på sanskrit, och sen kanske sista gången på engelska).

 4. Tack för kommentaren. Ja, det tänkte jag inte på – det där med parentesen. Jag tror att min pedagogiska sida slant in utan att jag uppmärksammade det. Det ska jag komma ihåg i mina kommande texter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s